Potatis, Zuchini & köttfärsgratäng

Fick besök av en mycket trevlig andrekock, Mari, och tillsammans gjorde vi en god potatisgratäng med köttfärs och zuchini och som innhöll med massor av vitlök och grädde i. Nyttigt? Nja... Gott? Oh, yes! Gott... massor med gott!

Åter ett recept som är ganska enkelt med ändå smakrikt. Fördelen för nybörjarkockar är att med en gratäng som denna så behöver du inte passa flera tider, som när du ska koka ris, pasta eller potatis till vilken rätt det nu månde vara du lagar där du steker och kokar flera saker som gärna ska bli klart samtidigt. Det är bara att slänga ihop ingredienserna och sedan in i ugnen och låta det stå tills det är klart.

Så vad hade vi i denna då?


Till 3-4 personer:

400gr köttfärs
16 normalstora potatisar, bäst med en fast sort.
5 dl grädde
3 dl creme Fraiche
1 gul lök.
1 zuchini
1 vitlök
(riven ost.)

Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttfärsen i lite salt och peppar, och medans den steker så skalar du potatisen och skivar den. Är du lat så använder du en hushållsassistent, annars använder du kniven. Skiva zuchini och lök, och skala vitlöken så du kan pressa den.



Smöra eller olja en ugnsfast form. Lägg ett lager potatisskivor, försök ta hälften av potatisen, och salta försiktigt. Lägg hälften av löken ovanpå potatisen och sedan köttfärsen. Lägg ett lager zuchini och ta sedan fram vitlökspressen. Pressa en vitlök (eller bara några klyftor om du är rädd för att det ska lukta om er efter maten) och sprid runt ovanpå zuchinin. Resten av löken och resten av potatisen(med lite salt) bildar topplagret. Smeta/klutta ut creme fraiche över det hela, gärna i mindre delar än på bilden, och häll på grädden. Häll lite riven ost ovanpå om du vill. Sedan är det skjuts in i ugnen, där det får stå i ca 45-50 minuter, så potatisen blir kokt och allting blandar sig ordentligt.



Ta ut, servera, ät. Ta sedan en promenad eller en joggingtur, för att bli av med alla kalorier.




Uppenbarligen luktade det gott då Mari verkade bli helt till sig när maten var klar att serveras.

Lev väl och frodas, tills nästa gång.

Pepparrotstorsk med Potatis

Nytt år, ny mat!
Eller som i detta fall, gammalt recept som fortfarande funkar. En bekant vid namn Pernilla tog med sig detta recept och fixade mesta matlagningen också, så jag fick stå tillbaka denna gången. Jag blev hemskt glad av att smaka maten också då jag insåg att det var den här rätten, eller något liknande i alla fall, som min morfar brukade göra när jag var liten, och att jag glömt hur mycket jag saknade den.
Det är dessutom en busenkel rätt, med väldigt få ingredienser som passar novisen i köket.
Down to business!

Allt som behövs till pepparrotstorsken

4 pers:

400 gr torskfilé
1 Purjolök
45 gr Riven Pepparrot (1 liten tub)
7-8 dl grädde (beroende på hur stor ugnsform du använder)
Salt & Peppar
Potatis.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär av änden och blasten av Purjon och skär den i bitar enligt bilden. Häll grädden i en bunke och vispa ner pepparroten. Salta och peppra grädden. Lägg den skurna purjolöken i en ugnsform, lägg fisken ovanpå och häll över pepparrotsgrädden. Ställ in i ugnen när den är varm, och låt det hela stå i ugnen i ca 1 timme.

Grädde, salt, peppar och riven pepparrot.

Under tiden fisken står i ugnen så är det dags att skala och sedan koka potatis. Jag kokar gärna morot tillsammans med potatisen, och om du vill göra likadant så tänk på att morot tar längre tid på sig att koka klart än potatis så låt de bitarna koka några minuter längre. Glöm inte att ha lite salt i vattnet. Använd 3-4 normalstora potatisar per person. Försök att passa in tiden då fisken och potatisen blir klara. Det tar 15-25 minuter för potatisar att koka, beroende på hur stora de är, känn efter med tandpetare eller annan ändamålsenlig pinne om de är genomkokta.
Och som sagt, ca 1 timme i ugnen för fisken. Grädden bör vid det laget här och var ha fått en fin yta, ett skinn med fin brun färg. Ta ut ur ugnen och servera med potatisen och grönsaker.



Vi körde enkelt med några tomatbitar. Detta blir farligt gott... man tvingar i sig trots att man är mätt, bara för att det är så gott... potatis efter potatis mosas ihop med gräddsåsen.
Jag tackar Pernilla(och hennes mamma) för denna rätt, som jag kommer att göra fler gånger, lita på det!
Vill också säga att ni inte ska vara rädda att kommentera recepten, vare sig ni gör det här eller på ansiktsburken...


RSS 2.0