Pepparrotstorsk med Potatis

Nytt år, ny mat!
Eller som i detta fall, gammalt recept som fortfarande funkar. En bekant vid namn Pernilla tog med sig detta recept och fixade mesta matlagningen också, så jag fick stå tillbaka denna gången. Jag blev hemskt glad av att smaka maten också då jag insåg att det var den här rätten, eller något liknande i alla fall, som min morfar brukade göra när jag var liten, och att jag glömt hur mycket jag saknade den.
Det är dessutom en busenkel rätt, med väldigt få ingredienser som passar novisen i köket.
Down to business!

Allt som behövs till pepparrotstorsken

4 pers:

400 gr torskfilé
1 Purjolök
45 gr Riven Pepparrot (1 liten tub)
7-8 dl grädde (beroende på hur stor ugnsform du använder)
Salt & Peppar
Potatis.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär av änden och blasten av Purjon och skär den i bitar enligt bilden. Häll grädden i en bunke och vispa ner pepparroten. Salta och peppra grädden. Lägg den skurna purjolöken i en ugnsform, lägg fisken ovanpå och häll över pepparrotsgrädden. Ställ in i ugnen när den är varm, och låt det hela stå i ugnen i ca 1 timme.

Grädde, salt, peppar och riven pepparrot.

Under tiden fisken står i ugnen så är det dags att skala och sedan koka potatis. Jag kokar gärna morot tillsammans med potatisen, och om du vill göra likadant så tänk på att morot tar längre tid på sig att koka klart än potatis så låt de bitarna koka några minuter längre. Glöm inte att ha lite salt i vattnet. Använd 3-4 normalstora potatisar per person. Försök att passa in tiden då fisken och potatisen blir klara. Det tar 15-25 minuter för potatisar att koka, beroende på hur stora de är, känn efter med tandpetare eller annan ändamålsenlig pinne om de är genomkokta.
Och som sagt, ca 1 timme i ugnen för fisken. Grädden bör vid det laget här och var ha fått en fin yta, ett skinn med fin brun färg. Ta ut ur ugnen och servera med potatisen och grönsaker.



Vi körde enkelt med några tomatbitar. Detta blir farligt gott... man tvingar i sig trots att man är mätt, bara för att det är så gott... potatis efter potatis mosas ihop med gräddsåsen.
Jag tackar Pernilla(och hennes mamma) för denna rätt, som jag kommer att göra fler gånger, lita på det!
Vill också säga att ni inte ska vara rädda att kommentera recepten, vare sig ni gör det här eller på ansiktsburken...


Kommentarer
Postat av: Pernilla

Det var kul att du tyckte om det! Ska bli kul att se vad som hittas på nästa gång. Men då får du ta hand om maten så ordnar jag med efterrätt! Budapestbakelser kanske?

2012-01-15 @ 21:14:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0