Timjan-lax med blandat ris

Hej igen!
Den här gången blir det ett fiskrecept. Som läsare kanske märkt så är jag förtjust i att använda färska kryddor om möjligt, och här är ytterligare ett exempel: lax i färsk timjan.



Ingredienser:
1 laxfilé per person
Ris i mängd enligt respektive påse, men använd hälften råris och hälften jasminris.
1 kruka med färsk timjan. Hela kommer inte att gå åt, så ställ krukan efteråt i något fönster, och glöm inte vattna.
Färska grönsaker av valfri sort.

Sås:
Man kan göra lite olika varianter. På bilderna syns en sweet chili/majonäs/gräddfil-sås där ni helt enkelt blandar ihop ingredienserna i den mängd som verkar bäst.
Jag prövade den 23:e dec en kall timjansås, en ganska enkel sås som följer här. Den räckte till 6 personer, och det fanns ändå över, så anpassa receptet efter situationen.

3dl gräddfil
1 dl majonäs.
torkad timjan
salt
vitpeppar
chilipeppar
pressad citron

Rör ihop majonäs med gräddfil. Häll på citron, mängd efter smak. Salta, peppra (båda sorter) och krydda med timjan. Snåla inte med timjan, den ska smaka. Ställ in i kylen när du rört ihop allting så att såsen är jämn och fin.

Tillagning!
Använder du liksom jag frysta laxfiléer så ta ut dem ur frysen någon timme innan du börjar tillaga maten, så att de börjar tina, men det gör ingenting om de fortfarande är lite hårda inuti när du börjar. Faktum är att det är lättare att hantera bitarna utan att de går sönder om de är frysta i mitten.



Börja med att blanda till den sås du vill ha till maten, och ställ undan så den hinner bli kall. Sätt igång risvattnet, mängder och tider enligt recept på påsen. Fortsätt ditt äventyr i köket med att salta laxen lite grann. Ta sedan några knippen timjan från krukan och linda runt laxbitarna. Det är även gott att droppa lite pressad citron över fisken, men det är helt frivilligt. Värm stekpannan så du kan sätta igång med den.
Vattnet bör nu ha kokat upp. Råris kräver lite längre tid för att bli färdigkokt, så jämför tiderna och häll i råriset först, utan att glömma att hålla koll på tiden, så du vet när du ska hälla i jasminriset.

i stekpannan, laxen steks i timjan

När stekpannan blivit varm så stek laxen på medelvärme, 4:an på de flesta spisar. Glöm inte vända på den med jämna mellanrum så den inte blir bränd. Ta upp när den är genomstekt. Ställ i ordning riset när det kokat färdigt.

En del rissorter använder en mindre mängd vatten som får kokas i i själva riset, medans andra sorter kokas i större mängd vatten som sedan hälls bort. Skulle du råka i den sitsen att dina ris kräver olika mängd vatten så får du helt enkelt koka enligt den större mängden, och sedan hälla av.
Under tiden fisken steks och riset kokar så kan du förslagsvis skära upp de grönsaker du tänkt servera till maten. Jag använde här vanlig isbergssallad och tomat.

Lägg upp ris, lax och sås tillsammans med grönsakerna på ett för ögat njutbart sätt och servera.



Avnjut maten!

Varm Smörgåstårta enligt Hanna.

Lite spontant så gjorde jag och en vän någon slags varm smörgåstårta en kväll. Eller spontant och spontant... mer i stil med "jag vill göra något till min blogg", och svaret "vi kan göra varm smörgåstårta". Så helt spontant var det väl inte, även om det lät bra.

Hur som helst!
Vad har man till denna kaloribomb då?

3 skivor Hönökaka (en påse innehåller 4 stycken skivor/halvor, så du får en över till frukost! Wohoo!)
1 purjolök
1 paket skuren skinka, typ smörgåsskinka. Finns ett antal märken.
2 paket bacon
2-3 tomater beroende på storlek och hur mycket du får ut av varje.
3 dl Creme Fraiche
Ost! Färdigriven är enklast, annars får du helt enkelt riva ost själv.

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av det av blasten och nedersta delen du inte gillar av purjon, skär ner resten i ganska tunna skivor. Skär skinkan och bacon i bitar (se bild). Stek purjolök, skinka och bacon i ett par minuter på medelvärme. Rör sedan ner Creme Fraiche och låt puttra några minuter innan du tar av pannan från spisen. Salt behövs inte då både skinka och bacon är salt i sig självt, men du kan under stekningen ha i lite svartpeppar, efter tycke och smak.

Röran vi har i smörgåstårtan


Skiva tomaterna horisontellt (eller uppifrån och ner om det låter bättre).
Lägg en hönökaka på en ugnsplåt, och är du en klok människa så använder du bakplåtspapper under.

Utan något på...Med det första av tre lagernu börjar det likna något!
Sleva nu upp röra ur pannan/grytan och täck brödet jämnt så att det inte tippar när du lägger på nästa kaka. Använd hälften av röran om du inte tycker det blir för mycket eller för slabbigt. På med ett nytt bröd, och upprepa proceduren. På med det tredje brödet, och täck sedan detta med tomater som på bilden ovan.
Täck med ost!!! Ost!!!

Därefter, skjuts in i ugnen! Låt gräddas tills osten smält och börjat få lite yta runt 10-15 minuter. Använt sunt förnuft. Ta ut, skär upp och njut.

Nu är den gräddad också!

En ganska snabb rätt, inte allt för svår, och som smakar riktigt bra, även om man känner sig lite flottig, för att inte tala om proppmätt, efteråt om man som vi delade den på tre (min bror fick också en bit). Bjud gärna kompisar på denna, eller flickvän om ni har en slö hemmakväll.
Receptet fick jag av min vän Hanna, som i sin tur fick det av... sin mamma om jag inte minns fel. Eller moster. Eller nåt sånt.
Until next time!



RSS 2.0