Potatis, Zuchini & köttfärsgratäng

Fick besök av en mycket trevlig andrekock, Mari, och tillsammans gjorde vi en god potatisgratäng med köttfärs och zuchini och som innhöll med massor av vitlök och grädde i. Nyttigt? Nja... Gott? Oh, yes! Gott... massor med gott!

Åter ett recept som är ganska enkelt med ändå smakrikt. Fördelen för nybörjarkockar är att med en gratäng som denna så behöver du inte passa flera tider, som när du ska koka ris, pasta eller potatis till vilken rätt det nu månde vara du lagar där du steker och kokar flera saker som gärna ska bli klart samtidigt. Det är bara att slänga ihop ingredienserna och sedan in i ugnen och låta det stå tills det är klart.

Så vad hade vi i denna då?


Till 3-4 personer:

400gr köttfärs
16 normalstora potatisar, bäst med en fast sort.
5 dl grädde
3 dl creme Fraiche
1 gul lök.
1 zuchini
1 vitlök
(riven ost.)

Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttfärsen i lite salt och peppar, och medans den steker så skalar du potatisen och skivar den. Är du lat så använder du en hushållsassistent, annars använder du kniven. Skiva zuchini och lök, och skala vitlöken så du kan pressa den.



Smöra eller olja en ugnsfast form. Lägg ett lager potatisskivor, försök ta hälften av potatisen, och salta försiktigt. Lägg hälften av löken ovanpå potatisen och sedan köttfärsen. Lägg ett lager zuchini och ta sedan fram vitlökspressen. Pressa en vitlök (eller bara några klyftor om du är rädd för att det ska lukta om er efter maten) och sprid runt ovanpå zuchinin. Resten av löken och resten av potatisen(med lite salt) bildar topplagret. Smeta/klutta ut creme fraiche över det hela, gärna i mindre delar än på bilden, och häll på grädden. Häll lite riven ost ovanpå om du vill. Sedan är det skjuts in i ugnen, där det får stå i ca 45-50 minuter, så potatisen blir kokt och allting blandar sig ordentligt.



Ta ut, servera, ät. Ta sedan en promenad eller en joggingtur, för att bli av med alla kalorier.




Uppenbarligen luktade det gott då Mari verkade bli helt till sig när maten var klar att serveras.

Lev väl och frodas, tills nästa gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0