Timjan-lax med blandat ris

Hej igen!
Den här gången blir det ett fiskrecept. Som läsare kanske märkt så är jag förtjust i att använda färska kryddor om möjligt, och här är ytterligare ett exempel: lax i färsk timjan.



Ingredienser:
1 laxfilé per person
Ris i mängd enligt respektive påse, men använd hälften råris och hälften jasminris.
1 kruka med färsk timjan. Hela kommer inte att gå åt, så ställ krukan efteråt i något fönster, och glöm inte vattna.
Färska grönsaker av valfri sort.

Sås:
Man kan göra lite olika varianter. På bilderna syns en sweet chili/majonäs/gräddfil-sås där ni helt enkelt blandar ihop ingredienserna i den mängd som verkar bäst.
Jag prövade den 23:e dec en kall timjansås, en ganska enkel sås som följer här. Den räckte till 6 personer, och det fanns ändå över, så anpassa receptet efter situationen.

3dl gräddfil
1 dl majonäs.
torkad timjan
salt
vitpeppar
chilipeppar
pressad citron

Rör ihop majonäs med gräddfil. Häll på citron, mängd efter smak. Salta, peppra (båda sorter) och krydda med timjan. Snåla inte med timjan, den ska smaka. Ställ in i kylen när du rört ihop allting så att såsen är jämn och fin.

Tillagning!
Använder du liksom jag frysta laxfiléer så ta ut dem ur frysen någon timme innan du börjar tillaga maten, så att de börjar tina, men det gör ingenting om de fortfarande är lite hårda inuti när du börjar. Faktum är att det är lättare att hantera bitarna utan att de går sönder om de är frysta i mitten.



Börja med att blanda till den sås du vill ha till maten, och ställ undan så den hinner bli kall. Sätt igång risvattnet, mängder och tider enligt recept på påsen. Fortsätt ditt äventyr i köket med att salta laxen lite grann. Ta sedan några knippen timjan från krukan och linda runt laxbitarna. Det är även gott att droppa lite pressad citron över fisken, men det är helt frivilligt. Värm stekpannan så du kan sätta igång med den.
Vattnet bör nu ha kokat upp. Råris kräver lite längre tid för att bli färdigkokt, så jämför tiderna och häll i råriset först, utan att glömma att hålla koll på tiden, så du vet när du ska hälla i jasminriset.

i stekpannan, laxen steks i timjan

När stekpannan blivit varm så stek laxen på medelvärme, 4:an på de flesta spisar. Glöm inte vända på den med jämna mellanrum så den inte blir bränd. Ta upp när den är genomstekt. Ställ i ordning riset när det kokat färdigt.

En del rissorter använder en mindre mängd vatten som får kokas i i själva riset, medans andra sorter kokas i större mängd vatten som sedan hälls bort. Skulle du råka i den sitsen att dina ris kräver olika mängd vatten så får du helt enkelt koka enligt den större mängden, och sedan hälla av.
Under tiden fisken steks och riset kokar så kan du förslagsvis skära upp de grönsaker du tänkt servera till maten. Jag använde här vanlig isbergssallad och tomat.

Lägg upp ris, lax och sås tillsammans med grönsakerna på ett för ögat njutbart sätt och servera.



Avnjut maten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0