The Triumphant Return! Med Räksoppa!

 Och här kommer den! Den utlovade räksoppan!
En diskussion om matlagning på bortaplan med Victor ledde till att vi gjorde en enkel tre-rätters hemma hos August. För enkelhetens skull så tar vi räksoppan idag, och resten senare!
  
 
En liten shoppingvända i en av stadens matvarubutiker och vi hade det som behövdes:
 
4 portioner.
Oskalade Räkor (8-10 per person. Tänk på att om du köper frysta så måste du tina dem innan du börjar)
2 Gula lökar
1 Röd lök
1 Purjolök
1 Fänkål
1 Grön Paprika
1 dl Créme Fraische
2 st chilifrukter
3 st tomater (glömdes dock bort till bilden)
1/4 dl Grädde
1 flaska vitt vin
 
August sattes i arbete att skala räkor. På ett föredömligt sätt så la han själva räkstjärtarna i en liten skål och skalen i en annan skål. Under tiden tog jag och Victor oss an grönsakerna medans Sofi fick agera fotograf. Grönsakerna sköljdes och skars i lite halvstora bitar. Purjon sköljs väl innan den skärs upp så att man får rent uppe i blasten från jord och annat. Purjon delas dessutom upp i två högar. En med den ljusare och lite mer fina delen, som skärs i ganska tunna skivor, och en med blasten, det lite grövre. Det fina sparades till senare i matlagningen.
 
Själva matlagningen då?
Sätt igång en spisplatta på hög värme. Häll en skvätt olja i en gryta och ställ på plattan. När det blivit varmt så hälls räkskalen ner som får brynas och bli lite varma någon minut samtidigt som värmen sänks. Lägg i alla grönsaker utom den fina purjon och rör om. Låt allt stekas i kastrullen ytterligare någon minut varpå du häller i ungefär 1/4 av vinflaskan och 4 dl vatten. Salta efter tycke och smak.
 
 
 
Låt koka i 30 minuter så att smakerna från skalen och grönsakerna dras ut ordentligt. Efter halva tiden så kan du om du känner dig vild hälla i ytterligare en fjärdedel av vinflaskan. När det kokat färdigt så skall grönsaker och räkskal bort från själva fonden. August och Victor ställde ett durkslag i en gryta och hällde allt försiktigt i durkslaget som sedan avlägsnades. Vanligtvis slänger jag bort grönsaksresterna, men Victor ville ha dem som en bädd till kycklingen som var varmrätt, men den pratar vi som sagt om en annan dag.
 
Fonden smakas av, ev krydda med lite salt, peppar och en försiktig skvätt Cayenne (eller en vildsint skvätt om du vill ha en soppa med bett i!). Häll i Créme Fraische och lite grädde. Var försiktig med grädden så att den inte dödar bettet i soppan! Smaka av när det kokat några minuter. Kom ihåg att grädden ska förhöja smaken, inte dölja den! Häll i den fina purjon, och koka ytterligare 5 minuter.
 

 
 Och nu är det nästan klart! Lägg räkorna i små sopptallrikar och häll över soppa. Låt stå någon minut så att räkorna blir varma, och servera sedan! Njut...
 
 
Ett litet ord till kocknybörjarna: Laga gärna till denna rätt en gång och smaka själv innan du bjuder mamma, pojk- eller flickvän på den, så att du får tillfälle att känna in hur mycket av Créme Fraische och grädde du vill använda. Det är alltid tråkigt om den blir fadd i smaken pga för mycket av de båda.
 
Härnäst blir det fyllt kycklingbröst med ris! Vi ses!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: J

Men jag vill ju se fortsättningen. Kommer den snart eller?

2014-05-25 @ 21:06:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0